tanquana

És un xicotet gènere de plantes suculentes de la família les Aizoacïes, endèmic del sud d’Àfrica. El nom botànic es referix al Tanqua-Karoo, la seua àrea de distribució principal. La primera descripció del gènere Tanquana va ser el 1986 per Heidrun Hartmann i l’espècie tipus és Tanquana archeri. Segons Hartmann (2001), el gènere inclou les següents espècies: T. archeri, T. hilmarii i T. prismatica.

tanquana hilmarii

Tanquana hilmarii.

La tanquana és originària d’una xicoteta zona àrida del Karoo Suculent, a la part central de la província del Cap Occidental. S’estén a través del Tanqua-Karoo i Gran Karoo, al sud del Xicotet Karoo a prop de Laingsburg. Les plantes creixen prop de la frontera sud-est de la regió de pluges d’hivern, amb una precipitació anual de menys de 200 mil·límetres. El gènere Tanquana sovint encara es considera part del gènere Pleiospilos, però es diferencien de gènere Pleiospilos per la morfologia de les fulles, les llavors i les càpsules.

Creix compacta i sovint afonada en terra. No és molt procliu a ramificar-se (Tanquana hilmarii) i sobreviu durant la fase de repòs amb un sol parell de fulles. Les gruixudes fulles no són iguals i la seua superfície és arredonida i llisa, de color verd brillant amb tocs porpra si es cria al sol. Les cèl·lules vegetals són clarament diferents en la forma de les cèl·lules circumdants per això a les fulles es veuen xicotetes taques. La flor és individual i apareix a través de les bràctees. Els seus pètals són de color groc i són molt fragants, s’obrin de vesprada i es tanquen a la nit.