muiria

Muiria és un gènere monotípic de plantes suculentes de la família de les Aïzoàcies, endèmic del sud d’Àfrica. L’única espècie de la família de les plantes del seu gènere (M. hortenseae) va ser descoberta pel col·leccionista John Muir el qual li dóna nom.

muiria

Muiria hortenseae.

La muiria és originària d’una part de la zona àrida del Karoo Suculent, prop de Ladismith a la regió del Cap Occidental, a Sud-àfrica. Al seu hàbitat abunden les runes de quarsita que cobrixen els sòls d’argila de les llomes properes a les muntanyes Langeberg. Ha patit recentment una enorme reducció de la seua població en estat natural per la pèrdua d’hàbitat, el trepig pels animals i la recol·lecció il·legal.

Les muiries són unes xicotetes plantes que poden arribar fins als 5cm d’altura i que formen xicotetes mates compactes que poden presentar d’una a set fulles agrupades en parelles. Les fulles tenen un aspecte vellutat. Es transforma en la temporada inactiva en un dipòsit sec amb un embolcall que la protegix i l’envolta i del qual eixirà una nova epidermis a l’inici de la temporada de creixement. Les flors apareixen per separat a la part superior del cos durant els mesos de novembre i desembre, el seu gineceu és redó i presenta 6 sèpals oblongues. Els pètals són de color blanc i les seues càpsules s’assemblen als fruits del gènere Delosperma.

Condicions de cultiu i atencions generals

La muiria és no és massa fàcil de cultivar, ja que requerix regs superficials però constants durant tot l’any. El seu sistema radicular és gran i necessita un substrat amb facilitat de drenatge. Alguns cultivadors també afegixen uns grans de sal a la superfície del sòl de tant en tant, per afegir un element alcalí a la terra. També es recomana no regar durant un parell de mesos després de la floració. És fàcil la seua hibridació amb moltes espècies de Gibbaeum amb els qual compartix hàbitat natural al Xicotet Karoo. La propagació és realitza a través de llavors.