lithops verruculosa, esp.

De tamany mitjà-gran, Lithops verruculosa tendix a formar xicotets grups. El color el seu cos és de varis tons de gris més o menys blavós i quasi sempre diferent al color general de la superfície de la fulla, que pot ser de varis colors cremosos com beig, ataronjat o marró clar. De perfil truncat, la superfície de les seues fulles és reniforme i lleugerament convexa i rugosa. La seua fissura és superficial. Les seues finestres resten reduïdes a xicotets canals translúcids o del mateix color que el cos, que conecten amb nombrosos punts de color roig i en relleu en forma de berrugues.

lithops verruculosa

Lithops verruculosa.

Les berrugues de la superfície de les fulles és la principal característica que identifica els lithops verruculosa, són d’un color roig molt cridaner com el de la sang. També presenten una peculiaritat que no ocorre en cap altra espècie: la variabilitat del color de les seues flors, que pot ser de diferents tonalitats de groc, daurat o fins i tot taronja. La cultivar “Rose of Texas” les té de color rosa o magenta.

La varietat verruculosa glabra és generalment tota d’un color més gris —també la part superior de les fulles— amb menys verrugues, més menudes i menys visibles. També tenen els canals i les finestres més obertes i translúcides.