lithops schwantesii, esp.

Lithops schwantesii és una espècie bastant comuna en cultiu i presenta una alta variabilitat en quant al disseny i color de les seues finestres. De perfil truncat, la superfície de les fulles és plana o lleugerament convexa i generalment rugosa al tacte. El seu color és de diversos tons de verd i gris blavós sovint amb les finestres plenes de rubrications bastant marcades de color roig o marró, seguint sempre els canals. Les finestres estan tancades i reduïdes a reticulacions més o menys opaques. La fissura és superficial. Hi ha una notable diferència de color entre la part superior de les fulles i la resta de la planta. Les seues flors sempre són grogues.

lithops schwantesii

Lithops schwantesii.

Les subespècies i variants dels lithops schwantesii presenten una variabilitat de disseny de la part superior de les seues fulles important: la subespècie gebseri, es diferencia per la seua xarxa més fina de ranures i rubricacions i pel seu color més marró, amb algunes semblances amb el L. hookerii; la variant schwantesii marthae, es caracteritza pel seu color més blau grisós, les finestres més obertes i les rubricacions més difuminades, però distingibles; la variant schwantesii rugosa té la superficie de les fulles de color rosat, enfront del cos de color gris.

La variant schwantesii urikonensis té la superfície de les fulles de color gris groguenc i les finestres tancades, també pot presentar alguns canals i rubricacions més o menys difuminades segons els exemplars.