resum anual de cultiu

2016

lithopariumM’ha agradat la idea de fer un resum anual i per açò, enguany continuaré explicant com ha anat l’any —que ja quasi hem acabat— al meu lithoparium.

A diferència de l’any passat, enguany a València no ha sigut massa calorós i prova d’açò és el temps que van tardar els meus lithops a fer la muda, a mitjans de juny encara hi havia alguns que encara no se’ls havia assecat les fulles de l’any anterior. Açò va suposar l’ajornament dels primers regs de la temporada fins a finals de la primavera per a molts d’ells. El resultat ha sigut que molts han rebut pocs regs —tenint en compte la suspensió del reg durant la canícula de l’estiu— i la grandària general de la majoria de les plantes és menor en comparació a l’any passat.

També, a diferència de l’any passat, he tingut èxit amb tots els planters fets a finals de la primavera, de varietats que m’interessen bastant. Enguany he començat a recol·lectar les meues pròpies llavors, fent una xicoteta recopilació.

A causa de la ubicació de la meua col·lecció al nord, la floració en el meu lithoparium és pobra, falta llum. Al setembre el sol desapareix i no torna fins a mitjans de març. Però enguany, a diferència de l’any passat, en estes dates encara tinc exemplars florint. Tot i que el percentatge de floració és molt semblant.

El clima mediterrani es caracteritza per presentar una temporada de pluges a la tardor i primavera i una altra seca, durant l’estiu i l’hivern. Bé, puix portem dos setmanes de pluja intermitent. Mortal per als lithops. Per açò, protegisc les prestatgeries amb un plàstic gegant, ja que els regs estan suspesos des de finals d’octubre. Alguns s’han banyat i es banyaran… espere no tindre cap baixa en els pròxims dies. Com tots els anys, els meus L. fulviceps sempre són els primers a donar senyals de regeneració de les fulles… En açò estan ja.

En quant a les plagues i tal, puix el de sempre; control de cotxinilla de les fulles i de les arrels (estes són més molestes de controlar) i a partir d’este mes, solen començar a aparéixer tots els anys del no-res les aranyes roges, a l’aguait per catar les fulles noves que comencen a eixir. Solució: —ara quan deixe de ploure— ruixar les plantes amb esprai acaricida cada dos setmanes més o menys.

A principis d’any vaig publicar la web plantesdepedra.com i vaig afegint cosetes sobre la meua col·lecció, la meua agenda… Vaig canviar totes les etiquetes d’identificació per unes transparents…

En quant als exemplars nous que vaig incorporar enguany, en resum van ser: 2 un. L. karasmontana ‘Llava Flow’; 1u. L. lesliei ‘Vivid Green’ i 2 un. L. lesliei ssp. lesliei v. mariae (C141). Amb les espècies de Lithops bàsicament cobertes ja, ara em centre en les cultivars, que les trauré de llavor. Enguany he incorporat sobretot, exemplars d’altres varietats d’espècies de Tanquana, Gibbaeum, Argyroderma, Ophthalmophyllum o Fenestraria.

Vaig comprar a Kakteen-Piltz diversos sobrets de llavors de cultivars de Lithops bastant interessants que va tindre este estiu, alguns d’ells els vaig sembrar ja a mitjans de setembre aprofitant les temperatures encara suaus, i tinc les plàntules, més contentes que un huit. 

(04-12-2016)


2015 

Ací en València hem passat un estiu molt llarg amb unes temperatures molt altes des de molt prompte, les ones de calor van arribar ja al maig. En resum, açò va llançar a perdre la majoria dels meus planters fets a l’inici de l’any. En canvi, baixes entre els exemplars adults no en vaig tindre, però sempre durant el mes juliol en cau algun. Normalment quan tinc alguna baixa en adults, és en este mes, li tinc terror. La disposició de la meua col·leccio és de les pitjors, ja que la meua terrassa dóna al nord i la llum comença a escassejar ja al setembre fins al març i açò repercutix en la floració, evidentment, que mostra un percentatge bastant baix, a l’entorn del 35%. Per açò, moltíssims exemplars no em floreixen. A finals de novembre ja no tinc flors.

En realitat no tinc interés en les llavors que puguen produir, perquè no les recol·lecte, però evidentment, el millor per a les plantes i el que desitja el seu cultivador, és que completen el seu cicle anual amb la floració. Però no puc donar-li la volta a la terrassa… Com que no recol·lecte les càpsules, si una vegada madures algun dia es banyen, s’escampen les llavors pel test i germinen. Però normalment no superen l’estiu, ja que el sistema de regs per a les plàntules no és el mateix que el de les plantes adultes i jo regue segons les necessitats de les adultes.

Protegisc les prestatgeries de les pluges amb un plàstic gegant. I res, a l’hivern amb l’aplicació del temps en el mòbil per a controlar la previsió de pluges. Ara estan sense una gota d’aigua fins al mes d’abril o açò, segons tinguen d’avançada la muda. El plàstic, transparent, no el deixe fix durant tot l’hivern, per no restar-li més claredat a les plantes, només quan veig les pluges vindre. I a partir del mes que ve ja començarà a vore’s la regeneració de les fulles en la majoria de les varietats, en els L. fulviceps i els L. gesinae, que són uns dels més avançats ja es veuen. I així tots els anys…

Enguany he canviat el substrat a tota la col·lecció, quina faenada, tres setmanes he estat —a estones— per a canviar-lo… i ara estic amb la faena de canviar les etiquetes per unes transparents que es dissimulen més.

En quant als exemplars nous que he incorporat enguany, en resum han sigut: 3 un. L. terricolor ‘Speckled Gold’; 2 un. L. marmorata de flor groga; uns 5 un. L. verruculosa ‘Rosa de Texas’; 4 un. L. lesliei ssp. lesliei v. lesliei ‘Storms´s Albinigold’; 4 un. L. marmorata ‘Polepsky Smaragd’; 5 un. L. optica de flor groga; 3 un. L. Francisci; 1 u. Fenestraria auriantiaca; 1 u. Frithia humilis; 1 u. Gibbaeum dispar i no recorde si algun més. Estic intentant aconseguir alguna Tanquana.

(27-11-2015)