lithops pseudotruncatella, esp.

De tamany gran, el lithops pseudotruncatella tendix a créixer aplanat a ras de terra. És molt fàcil de reconéixer per açò mateix. Els seus lòbuls són grans i plans, les finestres es reduïxen a nombrosos canals fins i molts punts foscs, mentre que el color de la planta varia segons la varietat. Presenta una densa xarxa de rubricacions en forma de línies. Algunes subespècies com groendrayensis o dentritica, tarden molts anys en formar més d’un cap.

lithops psudotruncatella

Lithops pseudotruncatella archerae.

Les característiques de les seues subespècies i variants són bastant constants: la subespècie archerae és de color verd clar o grisenc i les marques de les fulles estan poc marcades; la subespècie dentritica, en canvi, té les rubricacions molt pronunciades, però és molt pobra en punts; la versió dentritica “farinosa”, de color blanc grisenc, les seues rubricacions són d’un color ocre; mentre que el color general de la variant dentritica “pulmonuncula” és d’un color més rogenc.

La subespècie groendrayensis, és d’un color blanquinós molt uniforme, sense cap marca a la superfície de la fulla; mentre que en la forma groendrayensis Witkop, de tons rosats, sí s’aprecien les marques molt difuminades; la forma pseudotruncatella elisabethiae, és molt pareguda a la nominal però amb un color general de tons rosa; la subespècie woolki, es diferencia pel seu color blanc blavós pàl·lid amb poques rubricacions i pocs punts foscs.