lithops karasmontana, esp.

lithops karasmontana

Lithops karasmontana.

Molt comuna en cultiu, Lithops karasmontana és una de les espècies més variables. El seu tamany és mitjà-gran i la superfície de les fulles sol ser generalment plana o lleugerament convexa i té les fulles juntes. El color i l’oclusió de les finestres són molt variables. La presència de canals a les finestres també és extremadament variable, algunes tenen les finestres opaques i de color uniforme, amb una extensa xarxa de canals i marques estretes, altres tenen les finestres obertes i translúcides… També hi ha una gran variació en els colors, algunes colònies de Lithops karasmontana tendixen a representar de forma predominant un color o una forma patró, però totes les colònies “es mesclen” en cert grau creant totes les formes intermèdies possibles. Les seues flors sempre són blanques.

La subespècie bella és molt fàcil de reconéixer per color groc crema del relleu de les illes i penínsules i el color verd més fosc dels amples canals de les finestres, molt marcats i ramificats. La superfície de les seues fulles és molt convexa.

lithops karasmontana bella

Lithops karasmontana bella.

La subespècie eberlanzii, té el cos de colors clars i els canals molt marcats i irregulars, encara que presenta una alta variabilitat en quant a la visibilitat d’estos trets; la variant eberlanzii ‘Avocado Cream’ és d’un color verd crema; la variant aiasensis, de color gris blanquinós, és generalment menys rugosa i més uniforme en el color.

Les formes de karasmontana mickbergensis —molt variables—, poden presentar la superfície de les seues fulles de color roig intens, un color uniforme de color rosa o colors groguencs amb rubricacions amarronades a les finestres; la subespècie lericheana, té les finestres obertes translúcides de color marró rogenc i illes esporàdiques; mentre que la subespècie tischeri, es caracteritza per un color ataronjat molt típic i un cert relleu a la superfície i rubricacions visibles als canals.