com iniciar una col·lecció

Moltes voltes quan comencem a col·leccionar alguna cosa ho fem d’una manera insconscient i a poc a poc sense adonar-nos-en, ens anem introduint en l’apassionant món d’allò que hem triat compilar. Per iniciar una col·lecció de lithops, ens han d’agradar les plantes, això és fonamental.

lithops

Lithops aucampiae.

Atrets pel seu aspecte exòtic, estrany i captivador, un dia qualsevol comprem una xicoteta planta suculenta d’apariència de cactus però semblant a una pedra al comerç o al viver on tenim costum d’anar. Malgrat les primeres dificultats i frustacions —els lithops són sorprenentment antagònics a un cultivador inexpert—, estes plantes, al mateix temps que complicades, són completament irresistibles: sempre es torna a intentar. A la primera planta en seguiran d’altres que li faran companyia i prompte, en tindrem unes quantes més. Però sempre ens semblaran poques.

Arribats a este punt, conscientment, ens disposem a convertir-nos en uns apassionats lithopsmaníacs. En esta etapa comencem a llegir i a buscar informació relacionada amb els lithops via online, en llibres i també en revistes. Però la búsqueda online sempre és més fàcil, ràpida i productiva. Ràpidament es troben llocs web especialitzats —la majoria escrits en anglés, però també en alemany—, es busquen aficionats amb gusts afins als fòrums sobre cactus i plantes crasses, s’intercanvien idees, coneixements, impressions, experiències… un immens món se’ns obri al davant.

Passem bones estones davant de l’ordinador mirant imatges de lithops. Hi ha tans, de tants colors i formes… i tots amb un dibuix diferent a les finestres, cadascun és distint al del costat. Els volem tots.

lithops

Vista parcial de la meua col·lecció.

És  el moment de posar fre i reflexionar. També el moment de donar el pas. És necessari tindre en compte quines van a ser les condicions de vida que podem oferir a les nostres plantes, d’acord amb els seus requeriments. És fonamental tindre en compte l’espai i l’orientació del lloc de cultiu. Tot i que els lithops són plantes de tamany menut i que en poc espai en podem concentrar bastants exemplars, hem de considerar que el lithopsmaníac sempre tendirà a voler-ne més i és possible que arribats al punt de saturació de l’espai, continuem incorporant més exemplars o fent més planters, la qual cosa pot influir en la qualitat de la disposició de les nostres plantes, que tendirem a posar i amuntonar en prestatgeries o en altres llocs amb menys capacitat lumínica, que exposaran les nostres plantes a diferents fisiopaties relacionades amb una il·luminació insuficient. I este aspecte és important per a la seua la salut. Molt important. La millor orientació és al sud, la més lluminosa; són acceptables les orientacions est i oest, també d’alta lluminositat, però és del tot desaconsellable l’orientació al nord. És l’orientació menys il·luminada.

També hem de poder protegir les nostres plantes del sol de l’estiu, de la pluja i de les inclemències metereològiques dels mesos freds. A la nostra latitud, les temperatures de l’hivern no serien, en un principi, cap problema. Si som afortunats de tindre un balcó o una terrassa coberta, il·luminada i orientada al sud, no tindrem límits en quant al nombre de plantes per a incorporar a la nostra col·lecció.

lithops

Plantes a la venda al X Congrés de Xest.

Començarem sempre la nostra col·lecció amb exemplars adults i sel·leccionarem sempre primer les espècies de lithops més fàcils de cultivar: L. aucampiae, L. bromfieldii, L. fulviceps, L. salicola, L. terricolor… posteriorment ens podrem atrevir amb altres gèneres de plantes-pedra, alguns també fàcils de cultivar com les argirodermes, els pleiòspils o  els conofits.

Finalment, amb una xicoteta col·lecció de plantes adultes a les quals podem mirar i admirar, ens atrevirem amb la sembra i al cultiu d’exemplars adults de cultivars més fàcils (L. fulviceps ‘Aurea’, L. bromfieldii ‘Sulphurea‘, L. karasmontana ‘Top Red’…). Posteriorment també, lithops adults d’espècies un poc més complicades (L. ruschiorum, L. francisci, L. verruculosa…).

Cal començar per les opcions més fàcils, perque és molt frustrant adquirir llavors o exemplars cars o difícils d’aconseguir i perdre’ls ràpidament per la nostra inexperiència.

Ja amb més experiència i avançada la col·lecció, ens atrevirem amb els difícils: L. werneri, L. viridis o L. vallis-mariae. També podrem incorporar la Frithia, els Dinteranthus, els Gibbaeum o els Pleiospilos nelii ‘Royal Flush’.

Aprenem a comprar lithops

Tenim dos opcions a l’hora de fer una compra de lithops: comprar en una botiga física o viver generalista “in situ” o fer-ho en una botiga online. El primer cas és més barat i fàcil, mentre que el segon té més garanties de qualitat. En el primer cas vorem el producte abans de pagar-lo, mentre que en el segon el vorem després d’haver-lo pagat. Mai comprarem sements ni lithops en les plataformes de venda o transaccions online (eBay, Amazon, AliExpress, Snapdeal, Flipkart…), ens exposem a que amb tota probabilitat, les vendes siguen un frau.

També tenim la possibilitat de comprar plantes-pedra en congressos i events dedicats als cactus i les suculentes en general, un dels més importants és el cel·lebrat cada primavera a la localitat valenciana de Xest, que el 2019 acomplix la seua XIV edició.

lithops

Lithops a la venda en una botiga física.

-La pitjor estació per a adquirir plantes noves és l’estiu, la millor, la primavera. En cap cas farem transplantaments durant l’estiu.

-Les botigues online especialitzades són serioses i els responsables sempre són professionals. Són especialistes i tenen identificades totes les plantes.

-A les botigues físiques o vivers generalistes, generalment els dependents de la botiga no entenen massa de lithops i sovint les plantes no estan identificades per espècie o estan etiquetades malament. Açò en un principi no ens suposaria cap problema, però cal tindre-ho en compte.

A la botiga física

-Durant la revisió anterior a la compra, observarem bé que les plantes no tinguen ferides ni apariència de cap malaltia, infestació o signes de podriment. Mai comprarem una planta que no estiga sana ni un test on algun dels exemplars tinga un aspecte sospitós. Correm el risc seriós de portar malalties i plagues a la nostra col·lecció.

-Rebutjarem les plantes que vinguen amb un substrat molt humit i estiguen excessivament turgents. La planta ja està colapsada i ens arrisquem a que en els pròxims dies se’ns podrisca de forma sobtada tot i haver-li canviat el substrat.

A la botiga online

-Començarem la col·lecció amb les espècies considerades fàcils de cultivar, ja amb posterioritat, ens atrevirem amb les espècies més delicades i les cultivars.

lithops

Compra en una botiga online.

-Si no tenim cap experiència amb plantes suculentes, sempre començarem per comprar exemplars adults, són més resistents als errors de cultiu i a les inclemències metereològiques. Les plantes menudes són bastant més delicades.

– Les plantes comprades online ens poden arribar tant amb el seu test i el seu substrat corresponent com en arrel nua.

-Proposta d’espècies per començar la col·lecció: L. fulviceps, L. lesliei, L. dorotheae i L. aucampiae (flor groga); L. karasmontana, L. julii, L. halliL. salicola (flor blanca); L. otzeniana i L. olivacea (flor groga amb el centre blanc). És una llista variada amb deu espècies no molt complicades, que a més dels diferents colors en les flors, també presenta diferents patrons de perfils i colors de les fulles.

-En rigor es pot sembrar durant tot l’any, però sempre hi ha uns mesos més difícils que altres. La millor època per sembrar és a principis de la tardor o a finals de l’hivern, amb protecció. Algunes espècies són més fàcils de germinar i creixen més ràpidament, com per exemple L. aucampiae o el L. lesliei; altres, són un poc més complicades com L. viridis, L. hermetica o L. verruculosa. La millor opció per a un novell és començar la sembra de lithops amb les espècies fàcils, com L. aucampiae, L. lesliei, L. karasmontana, L. fulviceps o L. hookerii per exemple. O millor encara, fer-ho amb un mix de llavors. Sembrant un mix de llavors guanyarem en experiència i aprendrem els errors necessaris per no tornar a cometre’ls més avant quan ens aventurem a sembrar cultivars i les espècies més delicades i difícils d’aconseguir.

En arribar a casa

-Les plantes comprades seran desenterrades i minuciosament revisades, netejades i sanejades, tant la part aèria com la subterrània.

-Revisarem les arrels i les fulles buscant qualsevol símptoma d’atac de cotxinilla i aranya roja; netejarem amb un pinzell banyat amb alcohol de curar (diluït en aigua) tota la planta incidint en les arrels; en pocs segons l’alcohol s’evapora. Retallarem l’excessiva llargària de les arrels i eliminarem tot tipus de residus vegetals, com fulles seques o restes de la floració, amb la precaució de no fer ferides a la planta.

-Si les plantes estan amb la muda inacabada, no arrancarem les fulles de la temporada anterior fins que no s’hagen assecat completament. Això s’accelera retallant dràsticament el reg.

lithops

Lithops comprats en una botiga física.

-Tant els tests i com el substrat que vénen de la botiga, seran substituïts i eliminats.

-No hem de posar directament al sol les plantes acabades de comprar, ja que han estat a l’ombra o a mitja llum una bona temporada dins del comerç corresponent i no estan preparades per a la llum solar directa. Les acostumarem progressivament a la llum del nostre lithoparium.

-Tardarem un temps prudencial en regar-les. En període de creixement ho farem als quatre dies o quan la planta mostre els primers signes de deshidratació. Amb el substrat humit, la planta tarda pocs dies en desenvolupar les arrels secundàries i en recuperar-se.

-Les plantes incorporades a la nostra col·lecció han de passar un període obligatori de quarantena.

Botigues online especialitzades on podem comprar lithops:

A continuació vos indique les botigues online que recomane per comprar tant plantes com llavors. Els preus són raonables i molt similars en totes elles. El preu més sensat per a un lithops adult comú, correctament identificat i de qualitat, se situa al voltant dels 3€. Mentre que el preu d’un sobre d’unes 20-25 llavors identificades de lithops d’espècies comunes, se situaria al voltant de 0,90€.

Considere com despeses d’enviament barates, aquelles que valen menys de 5€; acceptables, de 5€ a 8€; i cares, les de més de 8€. En quant al temps d’enviament, ràpid és quan la compra tarda en arribar a casa al voltant d’una setmana des de la formulació de la comanda; i lent quan tarda més de dos setmanes.

lithops

Viver de Cono’s Paradise (Alemanya).

conos-paradise.com Botiga online alemanya, accessible i ràpida en els enviaments. Molta varietat en plantes i llavors. Despeses d’enviament barates. Atenció al client.

kuentz.com Botiga online francesa. Accessible. Varietat mitjana en plantes. Lenta en els enviaments. Despeses d’enviament cares. Atenció al client.

cactusgarden.it Botiga online italiana. Varietat mitjana en plantes. Ràpida en els enviaments. Despeses d’enviament cares. Atenció al client.

kakteen-piltz Botiga online alemanya. Varietat alta en llavors. Accessible. Ràpida en els enviaments. Despeses d’enviament acceptables. Atenció al client.

mesagarden.com Botiga online nord-americana accessible, lenta en els enviaments. Molta varietat en plantes i llavors. Despeses d’enviament acceptables. Atenció al client.

ozlithops.com Botiga online australiana. Varietat alta en llavors. Accessible. No venen plantes fora d’Austràlia. Ràpida en els enviaments. Despeses d’enviament barates. Atenció al client.