com identificar lithops

La majoria de les espècies de lithops, si presenten clares les seues característiques distintives, són bastant fàcils de reconéixer, però en algunes espècies pot arribar a ser més complicat si estes característiques no estan presents o estan més difuminades. També ho complica la presència d’exemplars híbrids. En canvi, a l’hora d’indentificar les subespècies i formes, la dificultat augmenta degut a la destacada variabilitat intrapoblacional d’algunes espècies. Esta dificultat es deu a que moltes de les espècies poden compartir algunes de les seues característiques distintives, al mateix temps que es poden presentar característiques diferents dins d’exemplars i poblacions d’una mateixa espècie.

La identificació dels lithops es basa principalment en el reconeixement dels trets que particularitzen cada espècie i observant els trets facials, els perfils de la planta i el color de les flors.

Característiques cromàtiques: 

 • Color uniforme: Baix a l’esquerra, exemple de color uniforme amb finestra tancada i reduïda en forma de invisibles punts translúcids (L. meyeri); al centre, exemple de color uniforme amb finestra translúcida semitancada formant canals (L. gesinae) i a la dreta, exemple de color uniforme i finestra translúcida oberta (L. marmorata).
 • Color multiforme:  Baix a l’esquerra, exemple de color multiforme amb el cos gris i la superfície color crema rosat (L. verruculosa); exemple de color multiforme amb el cos gris i la superfície color crema (L. schwantesii) i a la dreta, exemple de color multiforme amb el cos i la superfície de color gris, però la finestra color roig viu (L. karasmontana cv “Top Red”).

Característiques de la finestra: 

 • Obertura: Baix a l’esquerra, exemple de les finestres obertes amb illes (L. olivacea); al centre, exemple de finestres semitancades formant canals i digitalitzacions (L. aucampiae) i a la dreta, exemple de finestres tancades i reduïdes en forma de punts translúcids (L. fulviceps).
 • Marges: Baix a l’esquerra, exemple de marges de la superfície de la fulla llisos (L. olivacea); al centre, exemple de marges dentats (L. marmorata) i a la dreta, exemple de marges que formen penínsules que s’endinsen per la finestra (L. karasmontana).
 • Disseny de la superfície: Baix a l’esquerra, exemple de rubricacions formant traços (L. pseudotruncatella); al centre, exemple de rubricacions en forma de punts (L. dinteri) i a la dreta, exemple de disseny amb berrugues (L. verruculosa).

Característiques de la fissura: 

 • L’obertura de la fissura interfoliar: Baix a l’esquerra, exemple de fissura profunda (L. marmorata); al centre, exemple de fissura mitjana (L. julii) i fissura superficial (L. lesliei).

Característiques del perfil: 

 • El perfil lateral: Baix a l’esquerra, exemple de perfil lateral oval (L. steineckeana); al centre, exemple de perfil lateral cordat (L. ruschiorum) i a la dreta, exemple de perfil lateral truncat (L. aucampiae).
 • El perfil facial: Baix a l’esquerra, exemple de, exemple de perfil facial redó (L. steineckeana, C388); al centre, exemple de perfil facial el·líptic (L. dorotheae, C124) i a la dreta, exemple de perfil facial reniforme (L. verruculosa, C159).
 • Per a més informació sobre les formes dels perfils, accedir l’article les formes dels lithops.

Color de les flors:

 • Flors grogues: Baix, exemples de lithops amb la flor groga: a l’esquerra L. gesinae; al centre L. dorotheae i a la dreta L. dinteri.
 • Flors grogues amb el centre blanc: Baix, exemples de lithops amb la flor groga amb el centre blanc: a l’esquerra i el centre L. comptonii;  i a la dreta L. olivacea.
 • Flors ataronjades: Baix, exemples de lithops amb la flor de diferents tonalitats de groc, com daurat, ataronjat o fins i tot de color salmó (L. verruculosa v. verruculosa a l’esquerra i al centre, i L. verruculosa v. glabra a la dreta).
 • Flors blanques: Baix, exemples de lithops amb la flor blanca: a l’esquerra L. salicola; al centre L. karasmonata i a la dreta L. marmorata.

Existixen alguns llocs web dedicats als lithops que ens ajudaran a completar la identificació per espècies de les nostres plantes, un dels més popular és lithops.info, amb una important i ordenada galeria d’imatges on podrem buscar per l’aspecte, cada un dels exemplars de les poblacions amb número Cole.

Però este mètode no és del tot concloent degut a que només es mostra una sola planta adulta, que fotografiada en un moment determinat de l’any, obvia les variacions d’una mateixa espècie i els canvis estacionals del patró i fins i tot d’eixe mateix exemplar, que afecten el color, el tamany i la forma.

Per a una adequada identificació, farem consulta d’imatges de diversos llocs. Ací exposem alguns:

lithops: le pietre vive
lithops.hu
cactuspedia.info
lithops-plantlist
llifle.com
arteebotanica (lithops); (aizoaceae)