el reg i el cicle vegetatiu

La regla bàsica per al cultiu dels lithops està en respectar la demanda d’aigua durant el seu cicle vegetatiu anual, regit pel canvi de les quatre estacions.

L’extensa distribució geogràfica al seu medi natural de les espècies de Lithops ve relacionada amb la sensible diferència de necessitats de reg i la sensibilitat hídrica de cadascuna. Algunes espècies com L. lesliei, originària de les regions altes interiors nord-orientals, amb una relativament alta pluviositat anual (entre 400 i 1200 mm)l, són més tolerants als regs de més. Mentre que les espècies que creixen a les zones orientals (com el Xicotet Namaqualand), molt més seques amb precipitacions de menys de 125 mm, són més sensibles a l’excés de reg. Seria el cas de L. francisci, L. hermetica, L. otzeniana o L. viridis. Esta xicoteta variació de més tolerància al reg que presenten les espècies de les zones altes orientals, pot ser anivellada perfectament als requeriments hídrics de les espècies orientals, degut a l’adaptació que presenta el gènere complet a la sequera.

lithops

Cicle vegetatiu durant el primer semestre de l’any.

El cicle comença poc abans de l’hivern, que correspon amb l’època seca i els lithops entren en un estat de repòs, en el qual no s’ha de regar en absolut, ja que el seu metabolisme baixa pels dies curts i les baixes temperatures. Si els reguem en este moment i baix estes condicions ambientals, poden podrir-se, ja que les condicions climàtiques afavorixen l’aparició de malalties per virus i fongs. És un període de creixement actiu però aparentent invisible de la planta. S’estan començant a desenvolupar les fulles noves al seu interior. Durant este període la llum és essencial, ja que determina el correcte desenvolupament de les noves fulles. La muda de fulles es repetix amb l’arribada de la primavera, tancant així el cicle anual.

Durant la primavera, les plantes continuen reabsorbint l’aigua continguda en les seues fulles velles, per afavorir el creixement d’un nou parell; a finals de l’estació, quan finalment es deshidraten per complet les fulles velles, les noves sorgixen totalment formades. El ritme del procés de la regeneració foliar, està estretament lligat a l’allargament de les hores solars i l’augment de les temperatures, i es completa a principis o mitjans de l’estació.

Durant este període, només començarem a regar quan les fulles velles estiguen completament seques o si observem que les fulles noves s’arruguen, en este cas haurem d’aplicar un reg nocturn molt lleuger en forma de polvorització per rehidratar-les. Tindrem en compte que si el procés de regeneració s’allarga més del que seria normal, la planta patirà durant l’estiu un creixement retardat i el seu cos serà més menut que el de l’any anterior, la qual cosa podria afectar tant a la floració com a la regeneració de la temporada següent.

lithops

Cicle vegetatiu durant el segon semestre de l’any.

Una volta seques les fulles noves, el final de la primavera i l’estiu inicien el període en el qual s’augmenten els regs per afavorir el creixement de la planta, un mínim d’un bon reg quinzenal és suficient. Les altes temperatures ens obliguen a detindre els regs durant la canícula, en entrar la planta en un breu estat de repòs, però a la fi del mateix amb la baixada de les temperatures mitjanes, continua el període de creixement i florixen les espècies més primerenques; en este període s’augmenten els regs per a tornar afavorir el creixement de la planta abans de l’etapa de la floració. Un mínim d’un bon reg mensual és suficient. En molts casos podria ser l’últim fins la primavera següent.

La tardor, és la temporada de la floració per a la majoria de les espècies. Al llarg de l’estació primer florixen les espècies de flor groga i després de flor blanca: els primers en florir són els L. pseudotruncatella (que comencen ja en agost) els últims en fer-ho són els L. optica (que ho fan elmes de gener). Els regs s’han d’interrompre abans de l’hivern o just després d’haver passat la floració: la temporada de creixement ha acabat.

Els lithops creixen en hàbitats pobres en nutrients, per tant no és necessari fertilitzar-los, en cas de fer-ho, hi hauria prou amb una lleugera fertilització anual aplicada amb el reg durant el període de creixement, preferiblement entre finals de primavera i principis d’estiu.

lithops

Així, durant els mesos de desembre, gener, febrer i març, mai s’han de regar. La planta arriba als mesos hivernals completament esgotada per la floració i comença un període de repòs absolut fins la primavera. Amb les reserves acumulades, inicia la formació de les noves fulles i comença a traslladar aigua i energia, lentament, des de les antigues fulles cap a les noves, en un procés que dura uns quatre mesos segons les condicions climàtiques. Durant este període, la planta deixa morir gran part del seu sistema radicular —excepte l’arrel central—, també deixa morir les fulles antigues, transvassant tot el seu component hídric cap les noves. El reg durant este període produïx que les fulles velles no acaben d’assecar-se, provocant malformacions i la major part dels casos, la mort de la planta per podriment. Per esta causa, mai deuen conviure les fulles velles amb les noves. Si hem adquirit la planta amb estes condicions, hem de detindre ràpidament els regs i situar a la planta en un lloc sec, i mantindre-la sense humitat fins que perda volum i les fulles velles s’assequen completament.

Durant l’abril i maig amb les fulles velles ja quasi seques del tot i les noves cada volta més visibles, començarem a donar algun reg aïllat. Amb l’increment del reg durant els mesos de juny i juliol, la planta
renova el seu sistema d’arrels i entren en plena activitat. Començarem a vore com les fulles noves comencen a créixer i augmenten el seu volum. Durant les setmanes més caloroses de l’estiu, els lithops entren en un breu període de repòs que acaba a finals de l’agost.

La represa d’activitat s’inicia per a la preparació de la floració, que comença a produir-se esencialment durant els mesos de setembre, octubre i novembre, segons les espècies. Un reg al mes en profunditat és més que suficient una volta passat l’estiu. Els regs es tornaran a detindre el novembre, després de la floració.