calendari del lithopscultor

Les tasques que deuen dur-se a terme en el nostre lithoparium venen dictades per la fisiologia i l’estat de les nostres plantes, que seguixen un procés de naixement, desenvolupament, creixement i reproducció, per a finalment, entrar en una fase de repòs i tornar a l’activitat quan les condicions siguen de nou favorables. És el què denominem cicle vital o biològic de les plantes. El cicle biològic ve condicionat per factors com la temperatura, la humitat, la llum, les hores de sol… que en conjunt és, també, allò que caracteritza les diferents estacions de l’any. Vos presente el meu calendari anual per al cultiu dels Lithops.

El calendari està elaborat per a les característiques particulars del meu lithoparium i per al clima de tipus mediterrani típic o litoral (Csa en la classificació climàtica de Köppen), amb hiverns suaus i estius llargs, bastant secs, calorosos i amb màximes a l’entorn dels 30 °C.

taula-cultiu-boRespecte de les precipitacions, es concentren a la primavera i la tardor, amb riscs de gota freda en esta última estació. És el clima típic de la costa mediterrània de la península Ibèrica des de Barcelona fins a Xàbia incloent les Balears. El clima de les regions i comarques de l’interior està més continentalitzat, mentre que al sud de Xàbia és més àrid i al nord de Barcelona més humit per la progressiva influència del clima d’alta muntanya pirinenc.

De totes maneres, si el teu clima no és d’este tipus, estos consells de segur que et seran de molta utilitat per elaborar el teu propi calendari. Per suposat, no sempre coincidiran les dades generals que done, basades en les meues condicions particulars. Però l’experiència de cadascú i les condicions climatològiques d’on tenim situat el nostre cultiu, ens anirà indicant quan arriba cada moment estacional al nostre lloc de cultiu. Dins d’una mateixa localitat i a unes desenes de metres de distància, a un lithoparium situat a l’ombria tardarà més en arribar la “primavera” (les condicions climatològiques que denominem com a tal), que a un altre situat a la solana. També, en una població de l’interior, l’inici de la primavera pot arribar a mitjans d’abril o fins i tot més tard, mentre que a la costa, el percebrem ja a principis de març.

En l’elaboració del calendari, he considerat que la temporada en el cultiu dels lithops comença i acaba a finals de la tardor, després de la floració de la majoria de les espècies.

hivern

L’hivern és l’estació d’assossec del nostre lithoparium. Els dies són els més curts de l’any i les nits les més llargues. Els rajos del sol arriben amb una gran inclinació, sovint insuficient per a que les màximes superen els 15 ºC. Acabada la floració dels lithops i per tant la seua temporada d’activitat, entrem de ple en la temporada d’activitat dels conofits i els gibbaeum; els lithops, les argirodermes i els dinterants han entrat ja en un estat de latència. Però encara que oferisquen un aspecte aturat no cal preocupar-se, ja que no és ben bé així; al seu interior estan formant-se les fulles noves de la temporada vinent. Respectarem obligatòriament el seu estat de repòs. És el moment de posar-ho tot a punt per als mesos d’activitat vegetativa venidors.

lithops

Planter de lithops a finals de l’hivern.

gener Durant el mes de gener la durada del dia passa de 9 h. i 20 min. a 10 h. i 4 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 11,8 ºC. Són pocs els treballs que poden dur-se a terme al nostre lithoparium a l’inici de l’hivern, la majoria de les plantes que estan ja inactives, passen la seua fase de repòs invernal en un lloc fresc, sec i ventilat. Els conofits, més agraïts, donen poca faena. Continuarem el treball del desembre. Farem les primeres sembres de l’any (entre gener i febrer) recorrent a la protecció o la calefacció i si cal, a la llum artificial. Les plantes sembrades durant l’hivern arriben més fortes als calorosos mesos de l’estiu mediterranis que les sembrades durant la primavera a l’aire lliure. Un planter germinador serà perfecte per a realitzar les sembres d’hivern. En vénen de preparats i són molt més pràctics, però també podem recórrer al mètode del film transparent. Revisarem periòdicament les plantes buscant possibles paràsits. Els L. optica rubra, florixen este mes i amb ells, en rigor, s’acaba la temporada de floració dels lithops. També florixen algunes espècies de gibbaeum (G. dispar).

febrer Durant el període central de l’hivern, que correspon al mes de febrer, els dies comencen a allargar tímidament (10 h. i 9 min. a 11 h. i 13 min.), però encara fa fred i febrer és el mes amb més perill de gelades. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 12,5 ºC. Si les temperatures baixen massa, durant la nit es poden protegir les plantes amb paper de diari per damunt. De dia el traurem. Continuarem sense regar les plantes que estiguen en repòs hivernal. Quasi la totalitat dels lithops ja deixen vore les seues noves fulles, és el moment d’estar atent a la possible aparició de l’aranya roja, que pot danyar-les de manera irreparable. És durant els dos primers mesos de l’any quan més activa està, ja que gràcies al substrat sec i a l’absència de fumigacions acaricides des de la tardor, prolifera ràpidament. Aplicarem un primer tractament antiàcars per fumigació, en cap cas esperarem a que es manifesten els danys.

març Estem a finals de l’hivern i les hores de llum continuen incrementant-se quasi imperceptiblement (11 h. i 17 min. a 12 h. i 33 min.) però les temperatures mínimes encara es mantenen, sobretot a principis de mes. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 14,5 ºC. La primavera anuncia la seua arribada a partir de finals de mes. Vigilarem la presència de pugons i caragols, que comencen a entrar en activitat. A finals de mes, si comencen a pujar molt les temperatures, es deixen ja de regar els conofits. Florixen algunes espècies de pleiòspils (P. nelii).

primavera

La primavera és l’estació on s’inicia l’activitat vegetativa de la majoria de les plantes-pedra i també, amb la pujada progressiva de les temperatures, de la floració d’algunes d’elles. Altres en canvi, comencen el seu període de repòs. També és la temporada de més activitat per al lithopscultor: es reprenen la majoria dels regs, comencen les sembres a l’aire lliure, aclimatem les nostres plàntules sembrades durant l’hivern i efectuem els transplantaments i la propagació vegetativa. Els dies comencen a ser més llargs que les nits i el sol a estar més alt en l’horitzó, la qual cosa provoca un ràpid augment de les temperatures diürnes, mentre que les nocturnes ho fan molt més lentament. Este canvi en les condicions climàtiques es manifesta en una major inestabilitat atmosfèrica que sovint porta un augment en les precipitacions i a una diferència important entre les temperatures diürnes i nocturnes.

tests

Tests per al transplantament.

abril Durant l’inici de la primavera, la durada del dia passa de 12 h. i 39 min. a 13 h. i 52 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 16 ºC. Les plantes que han estat a l’ombra hivernal, seran exposades gradualment al sol no directe, per evitar cremades i perquè es vagen adaptant a la il·luminació i temperatura de la primavera. Començarem els tractaments fungicides i antiparasitaris preventius per mantindre les plantes sanes. Els sistèmics no els aplicarem en el primer reg, esperarem al segon, després que la planta haja desenvolupat les noves arrels secundàries. La millor hora per a fer-ho és a última hora de la vesprada. Repetirem el tractament als 20 dies. En cas d’aparéixer algun cas de infestació fúngica, és important aïllar i eliminar la planta i el substrat. La millor prevenció és no regar en excés. Valorarem l’aplicació d’acaricida al mínim simptoma de presència d’aranya roja. Començarem a regar lleugerament, especialment aquelles plantes que hagen acabat la muda i mostren signes d’estrés hídric, i prestant molta atenció a la temperatura que hauria de ser almenys de 15°C. Hem d’anar en compte amb els primers regs, qualsevol error portaria la planta al podriment. Tenen reserves hídriques suficients per afrontar la primera quinzena d’abril sense aigua extra. També és el moment d’iniciar les sembres a temperatura ambient.

lithops

Frithia florint a finals de la primavera.

maig Durant el període central de la primavera, ja es poden començar a llevar les cobertes que hem posat a les plantes que han necessitat protecció durant l’hivern. Durant el mes de maig la durada del dia passa de 13 h. i 55 min. a 14 h. i 48 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 19 ºC. Les plantes entren en plena fase de creixement, reprenem els regs, que els efectuarem sempre amb la posta del sol. Començarem a regar cada 15 dies els lithops, les argirodermes i els dinterants que hagen acabat la muda. S’incorporen al calendari de reg les frithies, les finestràries i les tanquanes. És el moment de fer transplantaments, divisions de mata i plantar els esqueixos que han quedat pendents. Transplantarem les plantes obteses per la sembra del planter on van nàixer a un lloc més apropiat, perquè s’adapten a la sua nova ubicació abans dels mesos estivals. Els primers regs es faran sense afegir fertilitzants, ja que els nitrats poden cremar les arrels després del descans hivernal. Revisarem les arrels d’aquelles plantes que observem que tenen el creixement paralitzat per si estan infestades de cotxinilla. Moltes voltes, un creixement lent, també es pot donar per l’esgotament del substrat, per la qual cosa convindria canviar-lo.

juny El final de la primavera arriba prompte a casa nostra, durant la primera quinzena ja comença a notar-se l’inici de l’estiu. Pugen les temperatures mitjanes en pujar les nocturnes. En el mes de juny la durada del dia arriba al seu punt més àlgid de l’any en passar de 14 h. i 51 min. a 15 h. i 1 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 22,9 ºC. Hi ha que ventilar bé els hivernacles i galeries tancades per evitar que s’estanque l’aire calent, molt perillós per les plantes. L’aportació de nutrients en esta època de l’any serà decisiu per a la resistència de la planta durant l’hivern i la seua floració. Estem en el període de plena activitat dels lithops i de la floració de les fríties i les finestràries. Continuarem amb el treball del mes anterior, fins a mitjans juliol. Es continuen els regs cada dotze-quinze dies, sempre a la posta del sol. A finals de mes recol·lectarem les càpsules seques i sanejarem, netejarem i retirarem totes les restes vegetals.

estiu

lithops

Fertilitzant i insecticida.

L’estiu és una estació estable i de desenvolupament  i continuació de tot allò que va començar a vegetar en primavera. El sol roman moltes hores sobre l’horitzó, els seus rajos cauen quasi perpendiculars al migdia i les temperatures arriben als seus màxims valors anuals. Al mateix temps, comencen a acurtar-se imperceptiblement les hores solars. Les pluges són més escasses o hi són completament absents. A l’estiu podem diferenciar tres etapes: l’inici, que s’anuncia ja a mitjans de juny i acaba aproximadament a la segona quinzena de juliol; el període central, centrat en la canícula, que comprén les setmanes més caloroses de l’any i que s’inicia a mitjans del mes de juliol fins a finals d’agost. Durant la canícula, el nostre lithoparium entra en un breu període de repòs estival; i l’ocàs, que comença a finals d’agost i dura fins a finals de setembre.

juliol En el mes de juliol la durada del dia comença a baixar passant de 15 h. i 1 min. a 14 h. i 22 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 25,5 ºC. Des de mitjans de juliol fins a finals d’agost, durant la canícula, detindrem els regs. Tindrem en compte que les plantes adultes toleren més el sol i la sequera que les més joves. Ens limitarem a estar molt pendents de les plagues —que eliminarem manualment o amb insecticides de contacte— i de qualsevol signe de deshidratació dels exemplars més menuts, que repararem amb nebulitzacions nocturnes.

agost Durant el període central de l’estiu, les temperatures deixen d’augmentar però es mantenen altes, la temperatura mitjana se situa al voltant dels 26 ºC. En el mes d’agost la durada del dia passa de 14 h. i 18 min. a 13 h. i 11 min. A mitjans d’agost comencen a florir els primers conofits i potser que alguna espècie de lithops. També es possible que s’avance la floració dels dinterants i les tanquanes. A finals de mes, passada la canícula, rependrem a poc a poc el reg als lithops, primer en forma de nebulització en pondre’s el sol. Tindrem en compte les típiques tempestes i ruixats que poden aparéixer de colp a finals de mes. Amb temps, anirem aconseguint els tests i accessoris i encarregant llavors per als pròxims períodes de sembra.

setembre El final d’estiu és temps dels ruixats i les tempestes, que solen aparèixer de colp, moltes originades pel fenomen de la gota freda. Durant el mes de setembre la durada del dia passa de 13 h. i 5 min. a 11 h. i 51 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 23 ºC. A mesura que va avançant el mes, les plantes van endurint-se a l’aire lliure suportant la progressiva disminució de les temperatures nocturnes. Valorarem el començar a instal·lar les cobertes hivernals per protegir les plantes de les pluges intenses i el granís. Tindrem a mà els productes per combatre els caragols i els llimacs (si vivim en el camp), que poden ser molt freqüents per les habituals tempestes de finals d’estiu. Setembre és el millor mes si volem anticipar les sembres a la tardor, les temperatures mínimes ja són més moderades i les màximes també són més suaus, però perfectes per a la germinació. En este mes farem els últims regs de l’estació amb un interval de 10 dies i afegirem un poc d’abonament diluït en l’aigua abans que les plantes entren en el període de la floració. Començarem una reducció dràstica dels regs per anar adaptant a les plantes de forma natural a la disminució del fotoperíode. Els conofits inicien florint el seu període d’activitat i al llarg del mes, amb la represa dels regs, aniran apareixent les fulles noves. Amb la suavització de les temperatures màximes, vorem com els lithops acceleren el seu creixement i com alguns ja comencen a florir.

tardor

La tardor és una estació complicada per la seua climatologia inestable. Les hores de llum continuen disminuint, els rajos de sol incidixen amb major inclinació i les nits comencen a perllongar-se i a fer-se més fredes, mentre que les temperatures diürnes van a menys, tot i que encara es mantenen durant la primera quinzena d’octubre. És una època en la que es produïxen les majors pluges de l’any i, com estació de transició, també les condicions metereològiques perden l’estabilitat estival per a tornar-se canviants. A principis de l’estació es fan els últims adobaments i es va baixant la freqüència dels regs fins suspendre’ls. Florixen els lithops, les lapidàries… i a finals de l’estació, la major part de les plantes-pedra es van preparant per al repòs hivernal. És el cas dels lithops, els dinterants i les argirodermes. En canvi altres, com els conofits, inicien el seu període d’activitat.

conophytum

Floració d’un conofit a finals de l’estiu.

octubre. A l’inici de l’estació, el temps ja comença a ser paulatinament més fresc. En el mes d’octubre la durada del dia passa d’ 11 h. i 49 min. a 10 h. i 3 min. La temperatura mitjana se situa al voltant dels 19,5 ºC. Protegirem les plàntules sembrades el mes anterior inicialment només per les nits i farem l’últim reg als lithops adults a principis de mes amb un insecticida sistèmic, per protegir les plantes d’alguna possible plaga fins a finals de l’estació. Les plantes-pedra són resistents al fred però sensibles a la pluja, hi ha que col·locar protecció. Este mes i el següent són els de la floració de la majoria d’espècies dels lithops. També florixen les lapidàries o algunes espècies de pleiòspils (P. bolusii). Una ubicació poc il·luminada durant este mes, fa estralls en la floració dels lithops. Octubre és el millor mes per fotografiar els nostres lithops, ja que es troben en la seua màxima esplendor.

novembre Durant el període central de la tardor, les temperatures mínimes ja són més baixes, les hores de llum també han baixat considerablement. En el mes de novembre la durada del dia passa de 10 h. i 29 min. a 9 h. i 33 min. La temperatura mitjana baixa al voltant dels 15 ºC. Els lithops van entrant en repòs conforme van acabant de florir. És el mes del zenit en la floració dels lithops, el reg dels quals està suspés des de mitjans del mes passat i fins el maig. En canvi els conofits estan en el seu màxim període de creixement, els regarem moderadament tenint en compte la humitat ambiental i les necessitats de cada la planta. Els regs han de ser espaiats perquè els conofits rebenten amb l’excés d’aigua. Cal estar previnguts per a possibles gelades nocturnes amb els substrats humits.

desembre Conforme va avançant el mes, el final de la tardor va donant pas progressivament als inicis de l’hivern. En el mes de desembre la durada del dia passa de 9 h. i 29 min. a 9 h. i 19 min. La temperatura mitjana cau als 12,5 ºC. Ja des de principis de mes, les temperatures diürnes i nocturnes experimenten un descens notable, per la qual cosa controlarem bé que les plantes més delicades estiguen protegides del fred i de les possibles gelades. Cal tindre en compte que les plantes joves són més sensibles a les baixes temperatures. Reforçarem les cobertes hivernals que haurem instal·lat a principis de la tardor. És preferible una localització il·luminada, però si les plantes estan en complet repòs, la poca llum disponible no implica danys. Continuarem regant lleugerament els nostres conofits cada 15 dies. Si l’ambient és molt fred i humit, ajornarem el reg. És el moment de revisar les nostres instal·lacions, netejarem i organitzarem el nostre lloc de treball i l’hivernacle, si en tenim. Revisarem i netejarem els diferents estris, amb els de tall ho farem amb alcohol. Amb els lithops hivernant; és el moment d’anar preparant-se per estudiar les ofertes dels catàlegs de llavors.