altres plantes pedra

Menys populars, alguns gèneres de la família de les Aïzoàcies i algunes de les seues espècies podríem considerar-les també com plantes pedra.

Les Aizoaceae són una extensa família botànica de plantes herbàcies o subarbustives, amb fulles senceres i oposades, i sovint groixudes. Quasi tots els seus membres són xeròfits i originaris de zones àrides i semiàrides. La majoria dels seus representants són de l’Àfrica austral.

aizoaceae

A les nostres terres no hi són presents més de cinc espècies, i tot i això, dos hi són al·lòctones. Un dels representants d’esta família naturalitzat al nostre territori és el gazul (Aizoon hispanicum). Esta xicoteta planta anual lleugerament carnosa i de flors poc vistoses, és una planta nativa probablement de les Canàries, però s’estén per la conca mediterrània meridional i oriental.

Un segon representant és la planta coneguda com herba gelada o herba de plata (Mesembryanthemum crystallinum), que destaca per tindre les fulles i les tiges cobertes de grans papilles cristal·lines, plenes de suc cel·lular. Estes papilles li permeten de reflectir una bona part de la radiació infraroja que reb, excessiva en els hàbitats semiàrids en què viu, alhora que deixen passar la llum visible que la planta precisa. Fa la impressió d’estar permanentment coberta per una mena de gotetes de rosada. Tant esta espècie com M. nodiflorum, que té les fulles estretes i cilíndriques, apareixen esparsament al llarg de les costes catalanes, valencianes i balears.

Altres espècies d’aïzoàcies més austeres i de flors grosses, molt boniques, s’empren en jardineria: diversos Mesembryanthemum, Carpobrotus… D’este últim gènere, es planta sovint algunes espècies, sobretot Carpobrotus edulis, Carpobrotus acinaciformis o Carpobrotus chilensis, totes són similars i confoses amb el nom de bàlsam. Al nostre país se les veu sovint com a plantes de jardí, i també són plantes invasores que apareixen naturalitzades als arenals de les platges i a molts altres llocs humanitzats. Degut al seu potencial colonitzador, constituïxen una amenaça greu per a les espècies autòctones del nostre ecosistema, a les que generalment solen desplaçar.

tauler aizoa

Les flors són apètales però tenen nombrosos estams estèrils que  generalment estan vivament acolorits, amb aparença de corol·la petaloide. Poden ser hermafrodites i són pol·linitzades pels insectes. Tenen 4-5 o més estams funcionals, gineceu d’ovari súper, mitjà o ínfer amb 1 a 20 carpels. El fruit és una càpsula anomenada núcula, que s’obri de forma natural —sovint amb el contacte amb l’aigua— quan està madura.

També es poden considerar plantes pedra: el conofit (Conophytum), l’argiroderma (Argyroderma) i el dinterant (Dinteranthus) o certes espècies de gibaeu (Gibbaeum) i pleiòspil (Pleiospilos). Podem incloure la finestrària (Fenestraria), la frítia (Frithia), la lapidària (Lapidaria), la tanquana (Tanquana), la namíbia (Namibia), així com altres gèneres similars i molt menys coneguts: Didymaotus, Diplosoma, Ihlenfeldtia, Oophytum, Vlokia o Muiria. Les plantes pedra són vertaderes amants de la llum, la majoria medixen entre 1 i 5cm i amb l’edat tendixen a formar xicotets grups o mates.

De notable variació en forma, color i exotisme, afegim una breu descripció de les seues característiques més pròpies i singulars que de segur també ens encisaran. Algunes tenen el cicle vegetatiu diferent, però en línies generals el seu cultiu és similar al dels lithops.

Significat de la nomenclatura de les plantes pedra:

nom significat 
Argyroderma Del grec argyros “plata” + del llatí derma “pell”.
Conophytum Del grec konikos “con” i phytos “planta”.
Didymaotus Del grec didymos “doble” i flor d’aotus.
Dinteranthus Anomenat en honor al professor K. Dinter.
Diplosoma Del grec diplos “doble” i soma “cos”.
Fenestraria Del llatí fenestra “finestra”. En realitat, “grup de finestres”.
Frithia Anomenat en honor a Frank Frith.
Gibbaeum Del grec gibba “gepa”
Lapidaria Del grec lapis “pedra”. En realitat, “conjunt de pedres”.
Lithops Del grec líthos “pedra” i opsis “forma”, “aspecte”, “aparença”.
Muiria Anomenat en honor John Muir.
Oophytum Del grec oon “ou” i phytum “planta”.
Tanquana Del Karoo Tanqua.
Vlokia Anomenat en honor a Jan Vlok.